Je bent uitgerekend rond de wintermaanden en je twijfelt over het soort slaapzakje. Heel normaal, want je wilt natuurlijk niet dat jouw baby het te koud heeft in zijn bedje, maar ook weer niet te warm. En die strenge winters in Nederland zijn soms helemaal niet zo heel erg koud. Waar moet je nou op letten als je een baby winterslaapzak aanschaft en welke baby winterslaapzakken zijn er te verkrijgen? 

De dikte van de baby winterslaapzak

Of de slaapzak warm genoeg is, hangt onder andere af van de kamertemperatuur van waar jouw baby slaapt. Maar een goede leidraad is de dikte van de slaapzak. Voor alle soorten slaapzakken geldt: hoe dikker, hoe warmer deze is. Laat je hierbij niet leiden door het gewicht van de slaapzak. Vooral synthetische slaapzakken zijn zeer licht, maar ze zijn zeker niet minder warm! De isolerende werking van synthetische, wollen en katoenen slaapzakken is vrijwel hetzelfde*.

TOG waarde van de baby winterslaapzak

Maar wat voor de één een dikke slaapzak is, kan voor de ander dun aanvoelen. Vandaar fabrikanten steeds meer met een TOG waarde werken. TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een waarde (maat) om aan te geven in hoeverre dekentjes, slaapzakken en bijvoorbeeld swaddledoeken de lichaamswarmte vasthouden. Hoe hoger de TOG waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. En hoe lager de TOG waarde, hoe meer warmteverlies.

TOG waarde en winter

Meestal vallen wij in de Nederlande winters zo rond de 2,5 TOG. Zie schema hieronder:

0,5 tog – kamertemperatuur: boven de 24 °C (alleen luier gebruiken)
1,0 tog – kamertemperatuur: 23 – 24 °C (luier met laken/zomerslaapzakje of luier met romper)
2,0 tog – kamertemperatuur: 20– 22 °C (babydeken met laken/zomerslaapzakje met lange mouwen en evt. romper)
2,5 tog – kamertemperatuur: 16-19 °C (winterslaapzak of babydeken met laken en romper met lange mouwen)

Het grootste voordeel van een slaapzak is dat jouw beeb niet de kans krijgt om onder de deken te kruipen, waardoor er minder kans is op warmtestuwing en adembelemmering. Om de temperatuur van de babykamer te meten zou je een kamerthermometer neer kunnen leggen.

Welke baby winterslaapzak?

Er zijn genoeg goede baby winterslaapzakjes te verkrijgen in allerlei varianten. Met mouwen, zonder mouwen, gewatteerd,  afritsbare mouwen, voor in de autostoel, etc. Hieronder een selectie van de meest populaire baby winterslaapzakken:

1. Ben je opzoek naar kwalitatief goede baby winterslaapzakken voor een betaalbare prijs? Bekijk dan eens het assortiment van de Prenatal. Zeker weten dat je hier slaagt. Ook leuke unisex winterslaapzakken en slaapzakken met een paspel (om je kleintje te vervoeren in de auto).

winter slaapzak

2. Zoals bij de meeste bekend; ik ben een echte Koeka fan. Zo ook van de comfortabele Koeka Trappelzak. De trappelzak Madrid heeft een TOG-waarde van 2.0. en is een lekkere warme slaapzak die wordt gesloten met een ritssluiting aan de voorkant. De mouwen van deze slaapzak zijn afritsbaar, voor een optimale warmte en bewegingsruimte van de kleine baby.

Baby winterslaapzak

3. Jollein heeft een paar hele leuke design baby winterslaapzakken in het assortiment. Een hele fijne slaapzak is de 4-seizoenen slaapzak met een TOG-waarde van 2.2. Verkrijgbaar in verschillende leuke kleuren. De meest populaire slaapzak van Jollein is die uit de ‘cable‘ collectie. Heerlijk zacht en een luxe uitstraling. baby winterslaapzak

4. Lodger heeft naast de bekende draagdoeken ook de fijne winterslaapzak Lodger Hopper ontwikkeld. En voor de allerkleintjes zelfs met krabwantjes. De slaapzak heeft een TOG-waarde van 2,5 en kan ook vastgemaakt worden in de autostoel. Bekijk hier de collectie.

Baby winterslaapzak lodger

5. Laten we de Hema niet vergeten! Ik greep iedere keer mis. De 4-seizoenen slaapzak met paspel is razend populair en bij ons vaak uitverkocht. Alternatief is de gevoerde winterslaapzak met afritsbare mouwen. Betaalbaar en van een goede kwaliteit.

Hema baby winterslaapzak

Wist je trouwens dat een gewassen deken een lagere isolatiewaarde heeft? En hierdoor een betere luchtdoorlaatbaarheid heeft en beter transpiratievocht opneemt dan ongewassen (nieuwe) beddengoed?

Alle informatie en waarden zijn adviezen en bedoeld voor baby’s die zichzelf op temperatuur kunnen houden.De juiste keuze hangt ook af van de omgevingtemperatuur en de lichaamswarmte voor jouw baby. En elke baby is anders.

*Bron veiligheid.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *