KliekipediaVolgens Kliekipedia zouden we jaarlijks zo’n 50 kilo goed voedsel per persoon in de prullenbak kieperen. En dat is toch best een beetje zonde?! Vandaar Kliekipedia; een website vol tips en recepten om ons te helpen minder voedsel en geld te verspillen. Want als je goed je best doet, zou je zo’n €350,- per jaar kunnen besparen.

Maar zijn deze tips en recepten ook een beetje uitvoerbaar? Ja zeker wel, het zit hem namelijk al in hele simpele dingen als;

1. Een boodschappen lijstje maken

Een boodschappenlijstje maken en je eraan houden helpt om minder te verspillen. Zo voorkom je dus dat je onnodige en te veel aan ingrediënten in je karretje gooit.

2. Jezelf en anderen bewuster maken

Bij deze dus. Kijk eens een weekje kritisch naar wat in jouw huishouden allemaal wordt weggegooid en maak de rest van het gezin ook bewust. Houd bij wat je weggooit en pas vervolgens de hoeveelheid die je inkoopt hierop aan. Bijvoorbeeld: stel, je koopt elke week 6 appels, maar je gooit er steeds 3 weg, koop dan in het vervolg nog maar 3 appels. Zo simpel, maar zo effectief.

3. De FIFO methode toe te passen

First in, first out. Dus dat wat je als eerste hebt ingekocht moet ook als eerste weer op. Zo voorkom je dat producten onnodig lang in je voorraadkast of koelkast liggen.

4. Slim bewaren

Vaak worden producten uit de verpakking gehaald, terwijl de verpakking juist bijdraagt aan de langere houdbaarheid. Denk hierbij b.v.
aan komkommers, sla, brood en kaas. Lekker laten zitten dus. Lees hier meer tips, ook met betrekking tot het invriezen van eten.  

5. Soepel omgaan met de THT-datum

Persoonlijk ben ik dus iemand die heel erg op de ’ten minste houdbaar’ let. Vooral bij versproducten als vlees en melk. Maar er zijn een aantal productgroepen, dat zonder buikklachten na de THT-datum nog kan worden geconsumeerd. Check hier het lijstje.

6. Creatief te zijn met kliekjes

2/3 van de huishoudens gooit pas iets weg als het echt niet meer te eten is. Dus voordat we het in de prullenbak gooien staat het eerst nog even voor niets in de koelkast. Zo sparen we dus kliekjes. Maar wat kunnen we hier nou van maken? Kliekipedia heeft al aardig wat verrassende kliekjesrecepten verzameld; broodje draadjesvlees, koelkasttortilla, zoete stamppot, pompoenpizza.. mijn nieuwsgierigheid is gewekt.

 

Heb je zelf een lekker kliekjesrecept? Deel je recept dan met de rest op Kliekipedia.

Eetsmakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *