Ben je van plan een spijkermat te kopen? Wij hebben naast de mat zelf getest te hebben, ook onderzoek gedaan naar de techniek en functie van de mat. In dit artikel lees je onder meer wat de wetenschap zegt over de spijkermat, de voordelen van de mat, onze persoonlijke ervaring en hoe je de spijkermat het beste kunt gebruiken.

Wat zegt de wetenschap over de spijkermat?

De techniek achter een spijkermat is acupressuur of drukpuntmassage.

Bij acupressuur wordt op bepaalde punten druk uitgeoefend met de vingers, ellebogen, voeten of accessoires (zoals ballen, rollers, spijkermat, enz.). Het gaat met andere woorden om een niet-invasieve techniek.  Acupressuur helpt erg goed bij stressmanagement. De techniek wordt daarnaast vaak toegepast om de werking van inwendige organen en het immuunsysteem te bevorderen.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan om de effectiviteit van acupressuur te onderzoeken. Een onderzoek naar de effecten van tandpijn heeft aangetoond dat een behandeling met een spijkermat zeker kan bijdragen aan het verminderen van pijn. 76% van de deelnemers van het wetenschappelijke onderzoek gaf aan minder pijnklachten te ervaren na het gebruik van de spijkermat. In dit onderzoek hebben de deelnemers de spijkermat twee weken dagelijks gebruikt in zowel de ochtend als de middag.

De conclusie was dan ook: De zelf-toegediende methode [gebruik van een spijkermat] is gemakkelijk te leren en kan op elk moment worden toegepast voor pijnverlichting. Wij zijn van mening dat patiënten baat zullen hebben bij deze methode.

Bron: A Self-Administered Method of Acute Pressure Block of Sciatic Nerves for Short-Term Relief of Dental Pain: A Randomized Study. Pain Medicine published by Wiley Periodicals, Inc. on behalf of American Academy of Pain Medicine. Lees hier het volledige onderzoek.

spijkermat rozeIn een ander onderzoek uit Duitsland is gekeken naar de effecten van het gebruik van een spijkermat bij het verminderen van rugpijn. De uitkomst van het onderzoek was dat 70% van de deelnemers minder last had van rugpijn en nekpijn. De deelnemers hebben de spijkermat daarbij 3 weken dagelijks 15 minuten gebruikt.

Conclusie: Een spijkermat lijkt een effectieve behandelmethode voor chronische nekpijn en pijn in de onderrug.

Bron: The Benefit of a Mechanical Needle Stimulation Pad in Patients with Chronic Neck and Lower Back Pain: Two Randomized Controlled Pilot Studies. Lees hier het volledige onderzoek.

De voordelen van een spijkermat

Wat zijn de voordelen van een spijkermat? Wanneer je op de mat ligt zal je aandacht volledig naar de prikkels van het lichaam worden getrokken. Hierdoor maak je (onbewust) je hoofd leeg en ga je ontspannen. Samen met het gevoel van warmte door de doorbloeding kan het voorkomen dat je in slaap valt. De spijkermat wordt dan ook vaak gebruikt voor het slapengaan. Als je de mat 20 tot 40 minuten voor het slapen gebruikt kun je de mat bij slaperigheid aan de kant leggen.

De voordelen van een spijkermat op een rijtje:

– Zorgt voor ontspanning en een relaxed gevoel, door de endorfine en oxytocine die aangemaakt worden in de hersenen.
– Vermindering van pijn (bijvoorbeeld bij rugklachten)
– Vermindering van onrust in voeten en benen
– Verbetert de slaap
– Doordat verschillende drukpunten worden geactiveerd, wordt de doorbloeding gestimuleert wat ervoor zorgt dat spieren warm worden en de afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd

BrellaVio spijkermat met kussen

We mochten de spijkermat van BrellaVio uitproberen. We hebben de mat gedurende 3 weken uitgeprobeerd.

In de verpakking:

De spijkermat van BrellaVio komt opgerold binnen in een nette doos. De ‘spijkers’ zijn ronde plastic schijfjes met uitstekende puntjes van zo’n 2 millimeter groot.

Het matje is ongeveer 70 X 40 cm, groot genoeg om met je hele rug op te liggen. Je kunt ook kiezen voor een bijbehorend spijkerkussen. Aangezien de nek voor veel mensen een probleemzone is waar veel spanning in kan vastzitten, is het aan te raden deze erbij te bestellen.

De spijkermat wordt geleverd met een handig e-book, waarin je naast de gebruiksvoorschriften van de mat, ook een mini-cursus meditatie terugvindt. Deze is heel handig voor beginners.

brellavio spijkermatje

Het eerste gebruik:

In het begin voelt het liggen op de pinnen erg ongemakkelijk aan. Je gebruikt de mat het beste met zo weinig mogelijk kleding, (ontbloot bovenlijf) dan is het effect het grootst. Je legt de mat op je bed of bank. Op een zachte ondergrond voelen de spijkertjes net wat minder vervelend. Na verloop van tijd kan je de mat ook op de vloer gebruiken als je dat fijn vind.

Je start met 10 minuten, waarin je op de mat gaat liggen en gelijktijdig mediteert. Door de ademhalingsoefeningen wordt je aandacht afgeleid van de ‘pijn’ en wordt je al snel ontspannen.

Onze zoon van 8 vond de spijkermat erg cool en vroeg of hij ‘m ook mocht proberen en dat mag zeker!
Kinderen mogen er spelenderwijs gebruik van maken door op de mat te gaan staan of eroverheen te lopen. Dit kan met sokken aan of zonder voor de echte durfallen!

Maar ‘echt’ gebruiken mag ook. Laat je kind dan een paar minuten op de mat liggen. Dit kan met een T-shirt aan of direct op de blote huid.

Er wordt gemeld dat kinderen met ADHD, prikkelstoornis of autisme door de prikkelende werking van de spijkermat juist rustig worden. Op deze manier kunnen ze hun aandacht verleggen.

Onze zoon vraagt nu elke avond na het douchen of hij even op de mat mag liggen.

Na 3 weken gebruik:

Na 3 weken lang, dagelijks 2 keer per dag 15 minuten op de spijkermat te liggen zijn de voordelen duidelijk. Al snel voelt de spijkermat minder vervelend en ga je op zoek naar andere houdingen om de mat te gebruiken.

Door de combinatie van meditatie terwijl je op de spijkermat ligt raakt je hoofd zeer snel leeg en ervaar je de voordelen. Ik had zelf geen specifieke klachten waarvoor ik de spijkermat wilde gebruiken, maar ervaarde wel een intense ontspanning.

Hoe spijkermat gebruiken?

Voor het beste resultaat wordt aangeraden om de spijkermat dagelijks 15 tot 30 minuten te gebruiken.

Je kan de mat en het kussen op verschillende manieren gebruiken. Hoe meer jouw lichaam contact maakt met de drukpunten, hoe beter het resultaat.

hoe spijkermat gebruiken

  • Liggend, uitgestrekt met je benen plat of met je voeten plat op de grond. Deze laatste houding zorgt ervoor dat ook je volledige onderrug contact maakt met de grond.
  • Zittend, op een stoel, met de mat in je rug en eventueel het kussen in je nek. Je kan de mat ook in je rug en onder je billen leggen, terwijl het kussen je voeten masseert. En waarom niet af en toe de spijkermat tegen de rug van je bureaustoel plaatsen terwijl je aan het thuis-werken bent?

Terwijl je op de mat ligt, is het fijn om te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen. Er zijn situaties waarin je beter geen spijkermat gebruikt. Wanneer je de spijkermat gebruikt wordt de doorbloeding namelijk geactiveerd. Hierdoor gaat je hart harder pompen. Dit kan van invloed zijn bij bloedstollingsproblemen zoals trombose en zelfs gevaarlijk zijn bij hartproblemen. Wil je de spijkermat toch proberen? Overleg dan altijd eerst met een arts!I

De mat van BrellaVio is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De katoenen hoezen van de mat en het kussen kun je er afhalen om met de hand te wassen.

Spijkermat waar goed voor?

Het gebruik van een spijkermat kan helpen bij: 
fibromyalgie
hoge bloeddruk
hoofdpijn
rugklachten
schouders
slapen

Wil jij ook zo’n persoonlijke masseur thuis? Bestel jouw spijkermat hier bij BrellaVio of bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *