zomerdekentje Je bent uitgerekend in de zomermaanden en je twijfelt over het soort dekentje. Heel normaal, want je wilt natuurlijk niet dat jouw baby het te warm heeft in zijn wiegje, maar ook weer niet te koud. En die zomers in Nederland zijn soms zo warm nog niet. Waar moet je nou op letten als je een zomerdekentje aanschaft en welke leuke zomerse dekentjes zijn er allemaal te verkrijgen (geloof mij maar; genoeg!)?

De dikte van het zomerdekentje 

Of een dekentje warm genoeg is, hangt onder andere af van de kamertemperatuur van waar jouw baby slaapt. Maar een goede leidraad is de dikte van de deken. Voor alle soorten dekens geldt: hoe dikker de deken, hoe warmer deze is. Laat je hierbij niet leiden door het gewicht van de deken. Vooral synthetische dekens zijn zeer licht, maar ze zijn zeker niet minder warm! De isolerende werking van synthetische, wollen en katoenen dekens is vrijwel hetzelfde*.

TOG waarde van zomerdekentjes

Maar wat voor de één een dikke deken is, kan voor de ander dun aanvoelen. Vandaar fabrikanten steeds meer met een TOG waarde werken. TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een waarde (maat) om aan te geven in hoeverre dekentjes, slaapzakken en bijvoorbeeld swaddledoeken de lichaamswarmte vasthouden. Hoe hoger de TOG waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. En hoe lager de TOG waarde, hoe meer warmteverlies.

TOG Waarde en Zomer

Meestal vallen wij in de Nederlandse zomers tussen de 0,5 en 1,0 TOG. Zie schema hieronder:

0,5 tog – kamertemperatuur: boven de 24 °C (alleen luier gebruiken)
1,0 tog – kamertemperatuur: 23 – 24 °C (luier met laken/dunne slaapzak of luier met romper)
2,0 tog – kamertemperatuur: 20– 22 °C (babydeken met laken en evt. romper)
2,5 tog – kamertemperatuur: 16-19 °C (slaapzak, babydeken met laken of overtrek en evt. romper)

Het kan daarom handig zijn om een kamer thermometer neer te leggen of op te hangen in de babykamer.

De leukste zomerdekentjes 

Er zijn genoeg leuke zomerdekentjes voor baby’s te verkrijgen. En ook in het najaar kunnen ze nog lekker gebruikt worden in combinatie met bijvoorbeeld een pyamaatje. En vaak als ze eenmaal gaan draaien, dan ben je toch alweer snel toe aan een trappelzak. Hieronder een selectie van leuke zomerdekentjes:

1.  Koeka Zomerse dekentjes

Koeka heeft een paar hele fijne en mooie dekentjes speciaal voor de zomer.  De deken Antwerp met een TOG waarde van 0,5 is een van de meest favoriete deken. Hij is in twee maten te verkrijgen: voor de wieg (75×100 cm) en voor het ledikant (100×150 cm). De deken is gemaakt van wafel en van binnen gevoerd met flanel. Heerlijk voor de zomers. Ook fijne zomerse dekentjes (TOG Waarde van 0,7) van Koeka zijn de nieuwe reversibel Portobello dekentjes. Bekijk hier alle zomerdekentjes van Koeka.

 

zomerdekentjes baby

2. Jollein zomerse dekentjes

Jollein heeft een paar fijne dekens in het assortiment. Een mooie en comfortabele deken is de Basic Knit. De deken is mooi gebreid en geeft elke babykamer een warme uitstraling. Verkrijgbaar voor zowel de wieg als de ledikant. De dekens hebben een TOG waarde van 0,9.

Zomerdekentjes

3. Aden + Anais Dream Blanket

Eerder schreef ik al een stukje over de Swaddle doeken van Aden + Anais.  Ik ben echt laaiend enthousiast over dit merk. Zo ook de dream blankets. Heerlijke zachte dekentjes waar je baby lekker onder kan wegdromen. Verkrijgbaar in de varianten Bamboo (0,4 TOG), Classic (0,6 TOG) en Organic (o,6 TOG). Bekijk het aanbod bij Bol.com en de Bijenkorf.

Aden Anias Dreamblanket

Wist je trouwens dat een gewassen deken een lagere isolatiewaarde heeft? En hierdoor een betere luchtdoorlaatbaarheid heeft en beter transpiratievocht opneemt dan ongewassen (nieuwe) beddengoed?

Alle informatie en waarden zijn adviezen en bedoeld voor baby’s die zichzelf op temperatuur kunnen houden.De juiste keuze hangt ook af van de omgevingtemperatuur en de lichaamswarmte voor jouw baby. En elke baby is anders.

Bron: veiligheid.nl
  

1 reactie op Zomerdekentjes voor zomerbaby’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *