Soms zie ik dingen die ik niet helemaal begrijp. Zo groeien er al enige tijd schoenen aan een boom in Capelle. Het worden er ook steeds meer. Beetje vreemd wel, hoewel het wel grappig staat. Maar wat zou nou de achterliggende gedachten zijn van de schoenengooiers?

Shoefiti
Het schijnt geen ongebruikelijk gezicht te zijn in Amerika, maar ook in andere landen, zoals Frankrijk, Zweden of Australië, kun je het tegenkomen. Het gaat niet om zomaar een paar afgedankte schoenen, maar om shoefiti, zie ook Wikipedia voor uitleg.

Straatbendes of kwade geesten
Hoe deze bezigheid precies is ontstaan of wat de gedachte erachter is, is niet bekend, maar er doen verschillende verklaringen de ronde. Zo zou er een link kunnen zijn met drugs of straatbendes, met het overlijden van de eigenaar of met het uitbannen van kwade geesten, maar gelukkig zijn ook minder lugubere verklaringen. Het vieren van het einde van het schooljaar bijvoorbeeld, of van het verliezen van je maagdelijkheid. Eigenlijk weet alleen de eigenaar van elk paar schoenen natuurlijk zeker waarom hij of zij de schoenen daar heeft opgehangen, en dat is toch ook de charme van het verschijnsel.

Marketingactie 
Nou schijnt het zo te zijn dat er meer van deze shoefiti in Nederland gaande was in 2009. Toen ging het om een ludieke actie van Converse. Het schoenenmerk wilde hiermee de ouderwetse ruilhandel stimuleren.

Dus ja, wie zal het zeggen?

 

1 reactie op Groeien schoenen aan bomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *